Infiniti, bir sonraki büyük hamlesini bulmak için çabalıyor. Yıllarca dikkatlerden uzak durduktan sonra, 2025 QX80’in varlıklı alıcıları ikna edebilecek araç olabileceğini umuyor. Ancak, bir zamanlar öncülük ettiği sedanlara meydan okumak yerine, marka 2025 için her şeyini SUV’lara yatırıyor. Ana tekliflerinden biri mi? QX55.
Bu crossover coupe, sadece iki yıl önce seriye yepyeni bir ek olarak tanıtıldı ve Infiniti pazarlaması bunu FX serisinin manevi halefi olarak adlandırıyor. Görevi nedir? Dikkatleri çeken ve lüks alıcıları kazanan bir şekilde atletizm ve konforu birleştirmek. Bu, çok yetenekli rakiplerle dolu bir alanda büyük bir hedef. Bir hafta boyunca onunla geçirdikten sonra, birkaç yıl önce piyasaya sürülen bir araba gibi hissettirdi. Sonuç olarak, QX55 tamamen keyifli bir crossover coupe’dir, ancak segmentinde lider olarak kabul edilebilmesinin tek yolu, rakiplerinin neredeyse hepsini unutmamızdır. Bu, başlangıçta beklediğim son şeydi.
Rakamlara bakmadan önce, arabanın kendisi güzel görünüyor. Stil çekici, agresif ve kesinlikle farklı. Örneğin kaputu alın. Ona sadece hızlı bir bakış atanlar gerçekten ilginç bir ayrıntıyı kaçıracaklar. Sac metalin her bir kenarına dikkat edin. Aracın her iki tarafında da, kaput, temelde satışa sunulan diğer tüm arabalarda olduğu gibi, çamurlukla birleşmek için kapanmaz. Bunun yerine, aslında çamurluğun ve farın kenarının üzerine asılır ve bir şekilde onun üzerinde yüzer. Bu, farı çamurluktaki sahte havalandırmaya bağlayan daha dramatik bir gövde çizgisi oluşturur ve bu da kendi içinde bu arabanın kemer çizgisine yol açar. Ayrıca, SUV’nin ön kısmında atletizm ve performans algısını artıran bir tür güç çıkıntısı yaratır.
Arka kısım benim zevkime göre biraz kalabalık ama FX ilhamını görmek kolay. Stop lambaları da çekici. Genel olarak, tüm paket kalabalıktan sıyrılıyor. İşlerin biraz ters gitmeye başladığı yer, bu şık takım elbise ve plastik levhanın altında.
Bu SUV, turboşarjlı 2.0 litrelik dört silindirli motorundan 268 beygir gücü (199 kW) ve 280 lb-ft (379 Nm) tork üretiyor. Bu rakamlar, bugün satışa sunulan hemen hemen her araba için tamamen geçerlidir. Aynı zamanda, 2000’lerin başında 280 beygir gücüyle başlayan Infiniti FX’i hatırlayan herkesi gerçekten etkilemiyor. Elbette, FX de yakıt ekonomisi açısından QX’nin elde ettiği hiçbir şeye hiç yaklaşmadı.
FX’in en iyi yaptığı şey, 2012 yılında bileşik olarak 19 mpg idi. QX55, şehirde 22 mpg, otoyolda 28 ve burada 2024’te 25 mpg’ye kadar ulaşıyor. Bunu kısmen sürekli değişken bir şanzıman ve önden çekişli ağırlıklı bir AWD kurulumundan yararlanarak yapıyor. Bu yönler atletik performansını azaltır, ancak bu crossover’daki birçok uzlaşmadan sadece biridir.
Özellikle, bu, QX55’te mevcut olan tek güç aktarma sistemi. Seçebileceğiniz başka motor, şanzıman veya sürüş tipi yok. Model 50.150 dolardan başlıyor ancak test aracımız 58.500 dolardan başlayan Sensory donanımına sahip. Seçenekleri ekleyin ve aracımızı satın alan birinin 62.725 dolarlık bir MSRP’si olurdu.
Kullanıcılar, bu ekrana yerleştirebilecekleri şeylerde çok sınırlıdır. Navigasyon, medya, hava durumu veya başka bir şey gibi bir veya iki ana özellik seçmeleri gerekecek. Bu ekranın altında, ek özelliklere ve üst ekranı da kontrol etmek için bazı seçeneklere sahip başka bir ekran var. Buna ek olarak, Infiniti, iklim kontrolü ve medya kontrolü gibi şeyler için fiziksel düğmeleri ve anahtarları kullanarak cömertçe davranır.
Orta konsol, hemen altında bir sürüş modu seçici bulunan bir kayar vites seçici düğmesine sahiptir. Ardından, sağa doğru, kullanıcılar bilgi-eğlence sisteminde gezinmek için birkaç düğmeye sahip bir kontrol düğmesi bulacaktır. Herhangi bir markanın bir sisteme etkileşim kurmak için birden fazla yol sunmasını görmek güzel.
QX55’i sürmek çok benzersiz bir deneyim. Şasi, uzun süren virajlarda iyi dengelenmiştir, ancak yön değişikliklerinde biraz sinirlenir. Direksiyon hafiftir ancak aşırı derecede uyuşmaz, ancak ona biraz daha ağırlık eklemeyi tercih ederiz. Görüş açıları açık ve kör noktaları neredeyse ortadan kaldıran harika kanat aynaları ile görüş büyük ölçüde iyidir.
Motor da gerçekten bir sorun değil. Hayır, daha fazla güce veya doğal olarak aspire edilmiş bir değirmene sahip bir şey kadar doğrusal veya etkileşimli değil, ancak kimse bu arabayı zayıf veya yavaş diye suçlamayacaktır. 60 mph (96 km/h) hıza sıfırdan çıkmak yedi saniyeden az sürer. Frenleme de sağlam ve doğrusal geri bildirim ile iyidir.
Yirmi yıl kadar önce, Infiniti bu crossover coupe lüks pazarına büyük ölçüde sahip olabilirdi. Ancak bugün, Genesis GV70, Mercedes GLC ve hatta Porsche Macan gibi rakiplerle karşı karşıya geliyor. Bu arabaların var olmadığını bile varsaysak, Audi Q5, BMW X4 ve X3 ve Lexus RX hala bu tür bir pazar için yarışıyor.
Aslında, buraya gitmeye çalışıyor olabilecek Infiniti’ye en çok benzeyen Lexus RX. RX gerçekten atletik değil ve bunun yerine yakıt ekonomisi ve konforu önceliklendiriyor. Taklit en içten övgü şekli olsa da, Infiniti, lüks, güvenilirlik veya pratiklik açısından RX ile eşleşmek için hala uzun bir yol kat etmeli.
Infiniti Buradan Nereye Gidiyor?
Bu araba hakkındaki zor kısım, Infiniti’nin geçmişte çok iyi bir performans odaklı SUV üretmiş olmasıdır. FX Serisi çarpıcı ve şıktı ve Infiniti, QX55 için pazarlamada bile bundan yararlanıyor. İşte diyor ki: “FX serisi, performansından dolayı övgü aldı. Bu aynı tavizsiz yaklaşım, Infiniti’yi dünyanın ilk üretim VC-Turbo motorunu tasarlamaya yöneltti – Infiniti QX55’te standart olarak.”
Hiçbir araba gerçekten bazı tavizler vermeden değildir. Ancak gerçek şu ki, QX55’teki olanlar, özellikle de rekabete kıyasla çok fazla, bu da rakiplerine göre daha az çekici hale getiriyor.
O zaman başarı için doğru tarif nedir? Çizim tahtasına geri dönün ve pazarlama amaçları için kullanmak yerine FX’in gerçekten ne olduğu fikrini dikkate alın. FX Serisi, Nissan 350Z ve Infiniti G35 ile yakından bağlantılı bir platforma sahipti. Bunlar, meraklılar sahnesindeki kilometre taşlarıdır ve FX, atletik DNA’larından yararlandı.
FX’i özel yapan sadece harika bir şasi değildi. Gerçekte, QX55 yeterince çevik hissediyor ancak FX’i rakiplerinin üzerine çıkaranı eksik: gerçekten etkileşimli güç aktarma organları.
FX35, 350Z’de bulunan aynı V6’ya sahipti. Alıcılar, onu yalnızca arkadan çekişli olarak da alabilirler. Sonra, 4.5 litrelik bir V8 ile FX45 vardı. Daha sonra, Infiniti, sokak yasal bir V8 yarış motoruna eşdeğer olanı FX50’ye itti.
Bu tür bir tutku ve performans, Infiniti crossover’larına doğal olarak ne zaman geri döndü? Nereye giderse gitsin, en kısa zamanda geri dönmesi gerekiyor. Marka, ana şirketi Nissan ile birlikte, ciddi sıkıntılar içinde. Zenginlere hitap etmek, en az bir veya daha fazla anlamlı şekilde rekabetten açıkça daha iyi olan bir ürün gerektirir.
Karar
QX55 tamamen rahat bir crossover ama gösterişli dış tasarımı dışında öne çıkmıyor. Ciddi bir performans göstericisi olacak kadar hızlı veya etkileşimli değil. Pratik bir SUV olacak kadar da geniş değil.
Leave a Reply