Stellantis, Maserati ve Alfa Romeo’yu Satıyor mu? Tarifeler İpleri Gerdi – arabaGarajım

Stellantis, Maserati ve Alfa Romeo’yu Satıyor mu? Tarifeler İpleri Gerdi

Tarifeler Geleceklerini Vurunca Stellantis, Maserati ve Alfa Romeo’yu Ayırabilir. Her iki marka da düşük performans gösteriyor ve Trump’ın yüzde 25’lik ithalat tarifelerine maruz kalıyor, bu da Stellantis’i tavsiye almak için McKinsey’den iş danışmanları tutmaya yöneltti. Alfa Romeo ve Maserati, mükemmel ortaklar gibi görünüyor; her ikisi de köklü geleneğe sahip sportif İtalyan markaları, biri diğerinden daha lüks. VW ve Audi gibi sinerji içinde çalışmaları gerekiyor, ancak 2024’te ikisi de gerektiği gibi çalışmıyordu ve Trump’ın yüzde 25’lik tarifeleri, Stellantis’i 2025’te nükleer seçeneği düşünmeye itebilir: ikiliyi ayırmak ve Maserati’yi elden çıkarmak.

Kuşkusuz, satış daha uzun vadeli bir seçenek, ancak Stellantis’in düşük performans gösteren ikili için bir strateji oluşturmaya yardımcı olması için iş sorun gidericisi McKinsey & Co.’yu işe aldığını iddia eden bir rapora göre kesinlikle masada. Bloomberg’e konuşan sektör kaynakları, McKinsey’nin Stellantis başkanı John Elkann tarafından, yeni teknolojiye erişmek için diğer otomobil üreticileriyle ortaklık kurmayı içeren birden fazla seçeneği değerlendirmesi istendiğini söyledi. Web sitesi, raporun belirtmediği ancak Çinli olduklarına kesin gözüyle bakılabilecek birkaç Asyalı otomobil üreticisinin ilgi gösterdiğini bildiriyor, ancak aynı zamanda Maserati CEO’su Santo Ficili’nin geçen ay medyaya Elkann’ın Çin’e satış yapmayacağını söylediğini aktarıyor.

Her iki marka da 2024’te düşüş yaşadı; Alfa’nın satışları istihbaratımıza göre (Alfa kesin rakamları vermiyor) yaklaşık yüzde 10-15 düşerek 65.000 civarına geriledi ve Maserati’nin satış hacmi yarı yarıya azalarak acınası bir 11.300’e düştü ve bu süreçte 260 milyon Euro (285 milyon dolar) zarar etti. Ancak asıl endişe verici olan, Bloomberg’in bildirdiğine göre Maserati’nin satışlarının yüzde 35-40’ının ABD’de olması.

Her iki markanın da Kuzey Amerika’da üretim tesisi bulunmadığı için tüm modelleri yeni yüzde 25’lik ithalat tarifelerine tabi. Alıcılar daha önce istemediyse, daha da yüksek bir etiketle karşılaştıklarında daha hevesli olmayacaklardır. İtalyan ikili, Stellantis ailesinde şirkete baş ağrısı veren tek marka değil. Grubun kendisi de zor durumda; Kuzey Amerika satışları yüzde 25 düşerken, net karı geçen yıl yüzde 70 azaldı. İlk çeyrek rakamları da bir felaketti ve otomobil üreticisinin Amerikan markalı ürünlerinin birçoğu Kanada ve Meksika’da üretildiği için, Trump’ın tarifelerine maruz kalma durumu Alfa ve Maserati’nin ötesine geçiyor.

Geçen hafta tarifelerin onaylanmasından hemen sonra Stellantis, ABD, Kanada ve Meksika’da geçici olarak 5.400 kişiyi işten çıkardığını ve Kanada ve Meksika’daki fabrikalarda üretimi bir aya kadar durdurduğunu duyurdu.

İşte soru: Çinli – ya da belki Japon veya Koreli – bir otomobil üreticisi, Stellantis’in yaptığına kıyasla Maserati’yi ve hatta belki Alfa Romeo’yu yönetmekte gerçekten daha iyi olabilir mi? Yorum bırakın ve ne düşündüğünüzü bize bildirin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir